woensdag 28 januari 2009

Vrouwen betere netwerkers?!


‘Wat wil je voor je verjaardag?’ is een veel gestelde vraag in Nederland. Aan de ene kant zou je kunnen vermoeden dat de vraagsteller een absoluut gebrek aan creativiteit heeft of stomweg de ontvanger van het cadeau niet of onvoldoende kent. Voor jou is het natuurlijk geen probleem om een passend cadeau voor iemand uit te zoeken want je gebruikt je netwerk of je gaat eens bij Hyves langs. Daar valt voldoende inspiratie op te doen om iets uit te zoeken waar je de ander een echt plezier mee doet en je jezelf kunt onderscheiden van anderen.

Stomme vragen, stomme antwoorden
Sommige vragen leveren stomme antwoorden op zoals op de eerste gestelde vraag: ‘Oh, maakt me niet uit hoor. Doe maar wat.’ Wat moet je nu met zo’n stom antwoord? Dan maar weer de cadeaubon van ICI Paris, de boeken-, platen- of een hotelbon? Origineel! In plaats dat de ontvanger van een cadeau een beetje haar/zijn best doet om de gever plezier en voldoening te geven tijdens het uitzoeken van een gepast cadeau, bezorg je ze een afknapper. Als je niets vraagt zal je ook vaak niets krijgen. Alhoewel, toen iemand aangaf ‘niks’ te willen hebben, heb ik het toch voor elkaar gekregen te geven waarom werd gevraagd; een overheerlijke fles ‘Niks’. Dit was een transparante fles met jonge jenever en met het opschrift ‘Niks’. Je weet nu in ieder geval wat je kunt geven als iemand ‘niks’ als antwoord op je vraag geeft om toch origineel voor de dag te kunnen komen.

‘Ik ben al een poosje werkeloos. Mocht je eens iets tegenkomen voor me, laat het me dan even weten.’ vraagt een bekende van je. Wat moet je nu met zo’n vraag? Ga je al je hulptroepen inschakelen om ‘iets’ te vinden? Heeft de vraagsteller gelijk de verklaring waarom het na deze vraag zo stil blijft.

Leer vragen te stellen
De Nederlandse taal kent veel toepasselijke spreuken en gezegden, maar er zijn ook gezegden die kant noch wal raken. Neem nou de volgende eens:’Kinderen die vragen worden overgeslagen.’ Als je onzin maar lang genoeg blijft herhalen wordt het vanzelf waarheid. Want juist van kinderen kunnen volwassenen nog heel wat leren aan de hand van twee veel door hen gestelde vragen: Waarom? en Kunt u mij helpen?

Met name mannen hebben moeite met het vragen om hulp. Als ze bijvoorbeeld de weg kwijt zijn, blijven ze net zolang hannesen tot ze eens ons wegen. Vrouwen hebben geen moeite met het vragen om hulp, doen dat sneller, frequenter en krijgen dan ook vaak volop medewerking. Omdat netwerken alles te maken heeft met het aanbieden en vragen om hulp of informatie, is het aannemelijk te maken dat vrouwen betere netwerkers zijn dan mannen. Kijk maar eens om je heen wie de hulpvragen stelt en kijk eens wat daarvan het resultaat is.

Specifiek
Hoe nauwkeuriger je kunt omschrijven wat je wilt hebben of bereiken, hoe eenvoudiger het wordt voor anderen om je daarbij actief te ondersteunen. Met de kreet ‘doe maar iets’ kunnen mensen over het algemeen niets. Ook hier kunnen mannen van vrouwen leren. Meisjes leren sneller praten dan jongens en hebben een grotere woordenschat. Het is daarom voor vrouwen eenvoudiger om nauwkeurig aan te geven wat zij willen bereiken en als zij dat in de vorm van een hulpvraag verpakken worden zij met graagte geholpen; niet zelden door mannen!

‘Ik wil een hotel in Amsterdam Centrum beginnen. Daarom ben ik op zoek naar een driesterrenhotel minimaal 35 kamers, zicht op een gracht, in de buurt van een parkeergarage of eigen parkeerruimte en met een koopprijs van rond de 6 miljoen euro.’ Kijk, dat is een specifieke vraag waar een makelaar of leden van het netwerk van de vragensteller iets kunnen. De vraag is duidelijk geformuleerd en zeer specifiek.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, formuleer dan je vragen zo specifiek mogelijk en leg de vraag dan voor aan de leden van je netwerk; bij voorkeur eerst aan de vrouwelijke leden van je netwerk want die zijn ook nog eens hulpvaardiger ingesteld dan mannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten