zaterdag 5 september 2009

Minder is meer!


In mijn baan als coach en mentor van (startende) ondernemers valt het mij steeds meer op hoeveel creatievelingen er eigenlijk rondlopen. Met name startende ondernemers lijken een bodemloze put van ideeën te hebben en het liefst willen ze al die ideeën direct in de praktijk brengen. Zo ken ik verschillende ondernemers die bijna elke dag wel het één of andere product verzinnen.

Gister werd ik gebeld door een startende ondernemer die maar liefst 6 websites heeft en 6, niet aan elkaar gerelateerde diensten aanbiedt. 'He Herman, hoe gaat het?' vroeg ik hem.
'Man, verschrikkelijk druk, werk tot diep in de nacht.'
'En verdien je nog wat?'

Het bleef even stil en toen ik net iets wilde zeggen kwam het er wat kleintjes uit:'Ben aan mijn laatste centen bezig; het wil maar niet lukken.'



Teveel ballen in de lucht

Veel startende ondernemers maken de klassieke fout om teveel tegelijk te willen. Ze proberen teveel ballen in de lucht te houden en dan kan je erop wachten dat één, meerdere of alle ballen op de grond vallen. Ze maken het zich onnodig moeilijk. Vergelijk het maar met autorijden, een boterham eten, met je Iphone te twitteren en aandachtig naar een moeilijk gesprek op de radio te luisteren. Dat moet een keer fout gaan; je kunt erop wachten.

Twee succesfactoren
Je eerste prioriteit als ondernemer is geld verdienen want dat heb je nodig om van te leven, je belastingen te betalen en geld over te houden om te kunnen investeren. De belangrijkste factoren om als ondernemer te kunnen slagen zijn:

1. discipline
2. concentratie

Van die twee is discipline misschien wel de lastigste want er zijn zoveel afleidingen. Voor je het weet Twitter je de hele dag door, ben je bezig contacten te leggen, netwerkbijeenkomsten af te lopen en wat al niet meer. Als je dan ook nog eens vanuit huis werkt en er lopen voortdurend kleine kinderen om je heen en je partner wil ook een stukje van je aandacht, dan ben je aan het einde van de dag bekaf maar is er niet echt iets productiefs uit je handen gekomen.

Om geld te verdienen heb je concentratie nodig. Omdat multitasking de grootst mogelijke onzin is (ons bewuste brein is daartoe simpelweg niet toe in staat) kun je je dus maar beter concentreren op 1 ding; een product of dienst waar vraag naar is, waarmee je je van anderen kunt onderscheiden en waarvan je verstand hebt. Hier is dus minder beter dan meer!

Ondernemen is keuzes maken uit die enorme berg van geweldige ideeën. Leer van anderen en om je daarbij te helpen kun je 1001 tips van ondernemers voor ondernemers gratis van mijn website netwerkcongres.nl downloaden.
Nee, nu niet eerst een kop koffie pakken of een andere manier van uitstellen toepassen; doe het nu!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten