woensdag 28 januari 2009

Ik geloof in netwerken; halleluja!


Het is nog maar 20 jaar geleden dat netwerken en Internet onbekende fenomenen waren en als je toen iets wilde weten, liep je gewoon even naar de boekenkast en opende je de encyclopedie. Een 13delige Oosthoek was al heel wat, wilde je wat duurder dan mocht een 25delige Winkler Prins toch zeker niet ontbreken en als je helemaal de blits wilde maken, tja dan had je toch wel zeker een Encyclopedia Brittanica in huis; zo’n beetje de Rolls Royce onder de naslagwerken. Als je iets wilde weten over een aantal praktische zaken, zoals; hoe sluit ik een dvd-recorder aan of wie zou er een heggenschaar hebben, dan liep je even naar de buurman. Met een beetje geluk knapt de buurman deze zaken voor je op en anders heeft hij vast wel een heggenschaar die je mag lenen, inclusief een ladder om bij de heg te komen. Over de plantjes en de post hoef je je tijdens de vakantie geen zorgen te maken want ook hier helpt de buurman een handje. Ga je samen met de buurman op vakantie, dan is er nog steeds geen probleem, want een goede vriend of een familielid neemt de honneurs wel even voor je waar, is je huis bij thuiskomst lekker opgeruimd en staat de koelkast vol met de spullen die je nodig hebt. Je was helemaal een spekkoper toen je ziek werd en een bevriende huisarts, dat waren mensen die je naam nog wisten als je bij hen langs kwam, ervoor zorgde dat je snel geholpen werd.
Tijden veranderen
Voor de eerder beschreven situaties hebben we inmiddels nieuwe namen verzonnen; wikipedia-en op het Internet en …… netwerken! Wikipedia is toegankelijk voor iedereen die kan lezen en als je dus om een weetje verlegen zit dan weet je welke bron je kunt gebruiken. Je buren zijn ineens netwerkrelaties geworden, met uitzondering van die bevriende arts, want tegenwoordig koop je gewoon een ziekenhuisdirectie om zodat je eerder dan anderen aan de beurt komt. Of behoort dit ook tot de tegenwoordige netwerkpraktijken; iemand omkopen?
Altruïsme
De definitie van altruïsme is, dat je iemand ergens mee helpt zonder daarvoor een beloning te verwachten. Je geeft gewoon wat geld aan een goed doel, aan een bedelaar die aan lager wal is geraakt, je helpt een vriendin die tijdelijk onderdak nodig heeft en je brengt een invalide kennis even naar het vliegveld omdat dat prettiger voor hem of haar is. ‘Wat krijg je van?’ wordt met kracht afgewezen en sommigen zien dat als een verkapte belediging want daar was je hulpvaardigheid niet voor bedoeld; toch?
Netwerken als nieuw ‘geloof’
Netwerken is tegenwoordig een vercommercialiseerde business geworden. Er moet geld worden verdiend aan gedeelde kennis, aan hulpvaardigheid, aan het iemand een plezier doen. De meeste netwerkclubs hebben geen altruïstisch doel meer; er moet aan verdiend worden; liefst zoveel mogelijk. Netwerken is verworden tot het ‘prediken’ van egoïsme en sommige clubs, veelal Amerikaans van origine, lijken meer op een sekte waarbij alleen binnen de groep handel mag worden gedreven. Deze clubs kennen ook bepaalde rituelen waaraan ze eenvoudig te herkennen zijn: 1. Er is een voorganger (de baas van de sekte).2. Die gaat voor in een netwerk’gebed’.3. Bij voorkeur tijdens een mis, vroeg in de ochtend. 4. Afwezigheid wordt gestraft.5. Aanwezigheid wordt beloond met koffie en broodjes.6. De collecte schaal gaat rond of met heeft zijn tienden al vooraf gestort om tot de netwerktempel te worden toegelaten.7. Niet zelden is er een ‘schriftlezing’ 8. Samenzang is vervangen door ‘handgeklap’
Is netwerken zinloos?
Als netwerken wordt gezien als een verkoopinstrument is het een bijna nutteloze bezigheid die alleen maar veel geld kost en verder weinig oplevert.Netwerken heeft wel zin als de informatie die u zoekt niet in Wikipedia staat, de mensen die u zoekt niet met al hun kennis, passies en vaardigheden in het telefoonboek staan en u vanuit uzelf gemotiveerd bent om mensen om u heen te helpen. Helpen ongeacht hun financiële status, geloof, ras, culturele achtergrond, sociale status of seksuele geaardheid en politieke overtuiging een handje te helpen met informatie of iets materieels zonder daar direct iets voor terug te willen hebben. Ja, dan is netwerken waarschijnlijk het meest zinvolle dat u ooit in uw leven kunt doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten