woensdag 28 januari 2009

Netwerken is zwemmen met haaien


Tijdens een ‘netwerkbijeenkomst’ kijkt iemand nadrukkelijk naar mijn badge, er verschijnt een glimlach om de mond en de openingszin wordt uitgesproken:’ Nou, ik heb liever grootgeld.’ De man lacht hartelijk om de eigen spitsvondigheid en ik begin nu al medelijden met hem te krijgen omdat ik weet hoe dit gesprek gaat eindigen. ‘Zo, helemaal zelf verzonnen? Origineel zeg; die heb ik nog nooit gehoord.’ Het is een van de vele reacties die ik heb op dit soort ‘grapjes’; stiltes doen het trouwens ook heel erg goed. Als je Kleingeld heet heb je in je leven alle mogelijke variaties en grapjes over die naam al gehoord en word je er niet warm of koud van. Je ergert je mogelijk alleen maar, voor de zoveelste keer, aan het totale gebrek aan originaliteit van sommige mensen. Kortom, geen beste manier om nieuwe relaties met iemand aan te knopen tijdens een netwerkbijeenkomst want je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk op iemand te maken.


Zwemmen met haaien
Netwerken lijkt vaak op het rondzwemmen in een bassin met erg veel haaien. Sommige ‘haaien’ zijn niet agressief maar de meeste haaien zijn vaak heel duidelijk op zoek naar een sappige prooi om de vele tanden in te kunnen zetten. Je merkt deze haaien direct op. Ze ‘zwemmen’ eerst een paar rondjes om je heen om daarna genadeloos toe te slaan. ‘Wie bent u? Wat doet u? Ken ik u niet ergens van? Heeft u nog een leverancier nodig voor …? Heeft u een visitekaartje voor me? Hier heeft u de mijne.’ Haaien zijn heel alert. Terwijl ze aan je snuffelen houden ze hun omgeving, al glurend over je schouders, nauwlettend in de gaten. Je weet immers maar nooit of er een nog lekkerder hapje voorbij komt zwemmen. Ziet een haai bijvoorbeeld een school smakelijk uitziende jonge visjes met lange staarten en korte schubben, dan verliezen ze al snel de aandacht voor de oude rob en zwemmen niet eens meer verkennende rondjes om hun prooi, maar slaan direct toe. Ja, het blijven onberekenbare dieren, die haaien. Netwerk’haaien’ komen alleen maar naar het bassin om te eten; ze nemen nooit wat voor een ander mee en denken dat ze met deze houding altijd veilig kunnen wegkomen. Nee, dan ‘zwem’ ik tijdens een netwerkbijeenkomst toch liever met een stel dolfijnen. Dolfijnen staan bekend als mensvriendelijk, ze tonen altijd oprechte belangstelling voor je en ze vinden het leuk om samen te spelen. Niet zelden nemen ze zelfs iets voor je mee om de spelvreugde te verhogen en ze lijken altijd vrolijk te zijn.

Zoek de netwerkdolfijnen
Er zijn veel gedocumenteerde gevallen bekend dat dolfijnen regelmatig mensen weten te redden van een of meerdere vraatzuchtige haaien. Ze zwemmen als een beschermende cirkel om mensen heen en doen een uitval naar iedere haai die het maar in zijn kop haalt in de buurt te komen. Jammer dat er tijdens netwerkbijeenkomsten zo weinig dolfijnen in het netwerkbassin zwemmen want een dolfijn geef je graag iets lekkers. Zomaar, omdat je ze zo leuk en aardig vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten